تعمیر گازسنج و اهمیت تعمیر دستگاه گازسنج

|
|
|
|
تعمیر گازسنج و اهمیت تعمیر دستگاه گازسنج

این نوشته چه مطالبی دارد؟

تعمیر گازسنج و نگهداری و سرویس دوره ای دستگاه گازسنج از اقداماتی است که باید بدون وقفه انجام شود. دستگاه های گازسنج نیز مانند تمام ابزار و تجهیزات الکتریکی نیاز به سرویس و مراقبت دارد.

از آنجا که گازسنج زیرمجموعه ابزار دقیق و جزء تجهیزات ایمنی است، عملکرد صحیح و صحت اندازه گیری آن باید مطابق با مجوز و گواهی آزمایشگاه های دارای تاییدیه استاندارد باشد. در ایران، سازمان تایید صلاحیت به نام NACI است. برای دریافت صلاحیت از این سازمان نیاز به دریافت گواهی ISO 17025 دارید که هر آزمایشگاه کالیبراسیون موظف به دریافت آن است.

تعمیر گازسنج

با توجه به استانداردهای جهانی، دستگاه گازسنج با لزوم انجام Bump Test روزانه، می تواند تا 180 روز کالیبره شود. دستگاه گازسنج که برای کالیبراسیون ارسال می شود باید از هر لحاظ بررسی و در صورت لزوم تعمیر گازسنج انجام شود تا هیچگونه خطری جان کاربر را تهدید نکند.
ممکن است دستگاه گازسنج که برای کالیبراسیون ارسال شود نیاز به تعمیر گازسنج نیز داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم. از آنجا که دستگاه گازسنج قابل حمل یا پرتابل تنوع و کاربرد متنوعی دارد، ابتدا با آن شروع می کنیم.

تعمیر گازسنج

دستگاه گازسنج تک گازه

صرف نظر از عیب های ظاهری مانند شکستگی نمایشگر و معیوب بودن کاورهای جلو و پشت آن، عمده خرابی دستگاه گازسنج پرتابل تک گازه مربوط به فیلتر سنسور یا اسکرین فیلتر، باتری، سنسور و برد دستگاه است که در صورت تشخیص هریک از این موارد نیاز به تعمیر گازسنج داریم.

فیلتر

از آنجا که اغلب دستگاه های گازسنج تک گازه بدون پمپ داخلی است و به صورت Di Fusion یا نشر اندازه گیری می کند، تمیز بودن فیلتر، توانایی آن را در جهت رساندن گاز به سطح سنسور افزایش داده که این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
در صورتی که این روزنه ها دچار گرفتگی شود، باید برای تعویض آن اقدام شود. توصیه می شود در هر دوره یا هر دوره کالیبراسیون 180 روزه این فیلتر تعویض شود.

باتری

معمولا دستگاه تک گازه از باتری CR2 بهره می برد. یک باتری با خروجی 3 ولت که بهتر است در هر دوره کالیبراسیون تعویض شود.

سنسور

با توجه به اینکه دستگاه های گازسنج تک گازه جهت سنجش گازهای سمی، گازهای قابل اشتعال و یا اکسیژن استفاده می شود، عمدتا از فناوری سنسورهای الکتروشیمیایی جهت تشخیص اکسیژن و گازهای سمی و سنسورهای کاتالیستی جهت سنجش گازهای قابل اشتعال استفاده میشود.
سنسورها نیز با توجه به قرار گرفتن دفعات زیاد در معرض گازها و واکنش های روزانه طول عمر محدودی دارند. باید توجه داشت سنسور الکتروشیمیایی جهت سنجش گاز اکسیژن با توجه به اینکه دائما در معرض واکنش قرار دارد طول عمر کمتری حدود دو سال دارد. اما سایر سنسورها معمولا برای ۴ تا ۵ سال می‌ تواند مفید باشند.
سنسور گازسنج
در چندین مرحله می توان خرابی سنسورها را تشخیص داد:
ابتدا ممکن است در شروع راه اندازی، دستگاه سنسور را تشخیص ندهد و این موضوع ساده ترین راه برای تشخیص و تعویض سنسور و رفع عیب است.
در حالت بعد ممکن است راه اندازی شده و برای اندازه گیری آماده شود، اما در تست قبل از کالیبراسیون دستگاه و اعمال گاز مرجع نتواند بیشتر از ۵۰ درصد گاز اعمالی را بخواند که در این حالت نشانه ای از خرابی احتمالی سنسور وجود دارد.
البته ممکن است در این حالت سنسور مرحله کالیبراسیون را پشت سر گذاشته و کالیبره گردد اما بدون شک این سنسور به روزهای پایانی عمر خود نزدیک است. اگر سنسور نتواند کالیبراسیون را پشت سر بگذارد، مطمئنا خراب و باید تعویض گردد.
البته باید این نکته را در نظر داشت که گاها سنسورها با قرار گرفتن در معرض گاز بیش از رنج کاری خود و یا در معرض گازی با مدت زمان طولانی ممکن است عملکرد درستی نداشته باشد. این خطا را می توان ابتدا با کار کردن دستگاه در هوای تازه یا به اصطلاح Fresh Air و بعد از آن Zero نمودن رفع عیب کرد.
به عنوان مثال، سنسور Co به شدت نسبت به الکل و مشتقات آن مانند ضد عفونی کننده های الکلی حساس است و اگر با این مواد مواجه شود ممکن است Co این دستگاه برای مدت زمان طولانی اشباع گردد و سنسور، Co را در هوای فاقد گاز مربوطه زیاد بخواند.
در صورتی که با تعویض سنسور مشکل خواندن صحیح گاز مرجع حل نگردد باید به عملکرد برد اصلی دستگاه شک و آن را تست و بررسی نمود. در مورد دستگاه های چند گازه نیز همین مراحل باید طی گردد.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}